Inclusief BTW
Made to reduce, reuse and recycle
Gratis verzending vanaf €150,- (uitsluitend bij verkoop).

Wetgeving

Polycarbonaat

WETGEVING

Het Europese Parlement heeft in 2019 besloten dat wegwerpplastic vanaf 3 juli 2021 verboden wordt. Onder wegwerpplastic vallen onder andere de volgende zaken: wegwerpbekers, wegwerpbestek, wegwerpbakjes, rietjes en roerstaafjes.

 

Vanuit diverse bronnen blijkt dat plastic goed is voor meer dan 80% van het zwerfvuil. Dit beland uiteindelijk in het milieu en de zee. De producten die onder de nieuwe regels vallen zijn goed voor meer dan 70% van het zwerfvuil. Door het langzame afbraakproces wat plastic heeft hoopt het zich op in zeeën, oceanen, stranden, natuurgebieden maar ook op straat. Plastic resten worden ook gevonden in dieren. Een aantal zeedieren zijn: zeeschildpadden, zeehonden, walvissen, vogels, vis en schaaldieren. Hierdoor kan het ook in de menselijke voedselketen terecht komen. Daarnaast komen steeds meer landdieren in aanraking met plastic. Neem (zwerf)honden of (zwerf)katten maar ook beren die steeds vaker op zoek zijn naar voedsel binnen de steden.

 

Daarnaast zijn er nieuwe richtlijnen voor recycle doelstellingen. In 2025 moet tenminste 25% van plastic flessen uit gerecycled plastic bestaaan, in 2030 moet dit zelfs 30% zijn. In 2029 moet er 90% van deze flessen worden ingezameld.

 

Momenteel onderzoekt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om in 2021 statiegeld in te voeren op plastic flesjes. Hierbij geeft zij aan dat steeds meer flesjes in de natuur terechtkomen. Door deze ontwikkelingen kan een herbruikbaar glas ook een plastic flesjes vervangen. Update: Vanaf 1 julli 2021 zit er op plastic flesjes €0,15 statiegeld.

 

Steeds meer Gemeentes verplichten al om eerder gebruik te maken van herbruikbare bekers (hardcups) en het wegwerpplastic te reduceren. Naast al deze wettelijke verplichtingen wordt het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook steeds belangrijker. Hierbij draagt Paulys polycarbonaat graag aan bij en helpen u met deze zaken.